Сьогоднішній похід Партизанських 5-ок присвятили темі написів на стінах міста Києва. Написи сприймали, як частину вуличного мистецтва. За кілька годин роботи з перервою на чай назбирали кілька сотень написів у центральній частині міста.
В цілому написи можна поділити на такі жанри: політичні, націоналістичні, написи андерграунд культур, футбольних фанів, написи громадських організацій, вірші, графіті, руни, символи, не зрозумілі знаки, імена та ніки, написи, які лишають квестери, написи серії "тут був Я", написи позитивного настрою та деякі інші. Нижче публікую результат нашої роботи за день.
Якщо у когось є доповнення чи поправки, пишіть у коментарях до цього посту. На жаль, серед нас не було психологів, культурологів або фахівців з графології чи символіки. Тому таємниця деяких написів лишається не розгаданою.
Також невідомою лишається мотивація людей, які малюють на стінах міста. Поширення власних ідей? Партійне завдання? Робота у громадській організації? Гра в автоквест? Несподіваний наплив емоцій? Самовираження?
Не зрозуміло, як ставиться до малюнків на стінах київська влада. Чи є це правопорушенням? Хто відповідає за те, щоб стіни міста очищали від таких малюнків? І чи потрібно взагалі стирати деякі малюнки? Можливо, вони є мисецтвом, частиною культури Києва?
Руни
Символи рун походять з країн Скандінавії. Хто залишив їх на стінах міста Києва, з якою метою і що вони означають, на разі не відомо. В Києві нам вдалося знайти фактично одну і ту ж послідовність символів, намальовану різними кольорами. Іноді навколо цих п'ятьох рунами зображені ніби промені сонця.

Точно не відомо, чи це руни. Але схоже.

Ще один напис, схожий на рунічне письмо.

Згідно з Вікіпедією, ця руна має назву Othal і є символом дому, роду, сім'ї.

Написи та символи, значення яких не зрозуміле

Слово "Пірат" з'явилось у різних місцях Києва, наскільки я розумію, порівняно нещодавно. Що воно означає - не знаю.

Що означає слово "Іскра", написане на різних стінах міста, також не відомо.

Можливо, це команда, яка створює графіті?

Що хотів сказати автор словами "Тень Питя" - таємниця.

"Мама не горюй". У Києві є такий ресторанчик. Ще так називалась одна футбольна команда. І здається, команда КВН. Що малося у даному випадку - загадка.

Розібрати літери цього напису складно. Більш-менш зрозуміло, що напис кінчається словами "Пиво 2.02.2008. Тернопіль-сіті".

Коротко і ясно. Не зрозуміло, правда, чи Настя сама нанесла власне ім'я на стіну, чи це хтось написав її ім'я.

Ще один приклад намалювання власних імен.

Глибоке питання.

KaraTe

"Йа кубег": Інтернет-сленг виходить у реальний світ.

Очевидно, хтось висловив своє ставлення до людини з прізвищем, прізвиськом чи ніком "Скрипка".

117 FOREVER. Я вчився у цій школі. Однокласникам привіт!

Коротко і ємно.

Не посперечаєшся.
Нижче йдуть інші написи, знаки, ієрогліфи, символи, значення яких не зрозуміле або шрифт дуже складно читається.

Емо?

Zaporozh'e

Ктулху?

Смайл
Слово "Смайл" та відповідний символ смайла, як правило, блакитного кольору, зустрічається на багатьох стінах Києва.

Політичні символи та знаки

Закреслений символ Соціалістичної партії України

"Український авангард - руйнівник держави!" - не зовсім зрозуміла фраза.

Очевидно, мова йде про Сендея Аделаджі, знайомого мера Києва Л.Черновецького та пастора церкви "Посольство боже".

Геть Київраду!
Символи та написи рухів, течій, організацій, культур.

A.C.A.B. - All cops are bustards. Напис, який прийшов до нас з Великобританії. Малюють футбольні фани. Перекладається, як "Усі поліцейські - негідники".

"Fuck the police" - ще один хуліганський напис.

Релігійний символ однієї з християнських традицій.

"Гомер так! Ідоли падуть". Історія і смисл фрази не відомі.

Праворуч - символ анархістів. Який символ ліворуч і що означають ці два знаки у поєднанні, не відомо.

"ХОЙ!" - традиційне привітання панків.

Можливо, мова йде про 88 заповідей і 14 слів Девіда Лейна.

Символи, знаки і написи громадських організацій та соціальних ініціатив

Яке смислове навантаженнє несуть символи на люках і чи взагалі несуть? Хто розробляв ці малюнки?

Очевидно, активісти організації "Я - Киянин" таким чином намагались прибрати сміття, але не склалося...
Графіті та малюнки

Роботи Гапчинської на стіні вулиці Михайлівської, 16.

Силует? Чи не завершений малюнок?

Галерея Арт яд

Вірші, проза та інша творчість

Я во лжи себя не понимаю,
А понимая, я себя боюсь
Боюсь, что правды завтра не [узнаю]
Боюсь, что никому я этой ночью не [c....]
Боюсь я слабой каждый день казаться
Самой себе и всем, кто есть. Хотя
Я знаю, лучше мне одной остаться,
Чем мучиться от ласки, не любя.
LovEvel.

Если жизнь полна упреков,
Брость ты жизнь
Порежь все вены
И не думай о себе,
Жизнь равна твоей судьбе!
Тебя страшит любви
признанья,
Письмо любви ты разорвешь,
Но стихотворное посланье
С улыбкой нежною прочтешь!

А глаза твои синие, синие,
Споволокой пушистых ресниц
А у меня половое безсилие
И гангрена обоих лиц!

Живи 100 лет!
Балдей 100 лет
Пока не рухнет
Твой скелет!

Я жду твоего звонка,
Я жду его очень давно,
Как будто проходят века,
А тебе помойму все равно,
И просто молчит телефон,
Спокойствием дом наполняя,
Не знает, наверное, он,
Я жизнь на звонок променяю.

Мужчина - Царь,
Мужчина - Бог,
Но он всегда у женских ног.

Любовь - это канат, по которому спускаются в АД...

Купыла мама мені коня,
Але задньої ногы у нього нема
А що замість тої ногы у нього було
Про це ніколи не дізнається ніхто!
Серія "Здесь был Я".

Емоційно позитивні написи та знаки :)

В принципі, це не символ і не напис. Але цей візок на горі посеред дерев виглядає настільки абсурдно, що важко втриматись, або його не сфотографувати і віднести до позитивів.

Музика, гурти, групи

Цой і Кіно продовжують жити у пам'яті вулиць.

Фото, тексти: Инга Онусайтите, Дмитро Мітяєв, Газета "24", Наталя Денісова, Сергій Даниленко.
При передруку матеріалу, будь ласка, залишайте посилання на першоджерело - ХайВей.
Першоджерело публікації - Інтернет-видання "ХайВей"
Первоисточник публикации - Интернет-издание "ХайВей
У ході підготовки проекту "Київ таємничий: написи на стінах міста" в редакцію ХайВей надійшло багато цікавих листів. Процитую кілька:
"Шановний Сергію! А чи не зацікавить Вашу групу одне незвичайне та досить важливе завдання. На стінах потерн Лисої гори криється багато таємниць, які чекають своїх першовідкривачів, що як влаштувати розшук найбільш інформативних і історично-важливих текстів. А потім опублікувати їх для всього світу на хайвеї. Потрібні фотки текстів та читання написів, ну знаєте як у єгіптологів. Що скажете? Парнікоза Іван, Музей "Київська фортеця""
Думаю, це цікава ідея і є сенс її обговорити, спланувати вихід Партизанських 5-ок на один із вихідних днів і вирушити зробити цю корисну справу. Тим більше, кілька громадських організацій також виявили бажання приєднатись.
Вітаю. Прикольні графіті там, де замуроване у довгі бетонні стіни русло річки Либідь.. на жаль, не знаю, де це за місцерозташуванням... але бачила фото - дуже прикольні... ті малюнки - своєрідне доволі різнопланове мистецтво... було б цікаво туди сходити...
От знайшла чиїсь фоти /20080121224622971
Лист від Віктора Тригуба:
Сірьога! Більше такого не присилай. Бо колись ми прийдемо... Потім зрозумієш, казки про спецслужби... Ви робите хибну політику ХВ. Це потужний міжнародний ресурс. А Ви граєтесь з дітьми... Підвищить ціни на рекламу. Моніторинг... Навчиться поважати себе. Ця акція для Вас не дуже солідна. Більше того, спровокуєте наїзд. Отморозьтесь. ви не розумієте, де знаходитесь. ХВ - ЄВРОПЕЙСЬКИЙ сайт. Не читайте літ сторінку!!! Зрозуміли?
При передруку матеріалу, будь ласка, залишайте посилання на першоджерело - ХайВей.
Першоджерело публікації - Інтернет-видання "ХайВей" http://h.ua.
Первоисточник публикации - Интернет-издание "ХайВей http://h.ua.
P.S. Приєднуйтесь до проекту "Партизанські 5-ки" на ХайВей. Наступного разу тема "Занедбані будинки міста Києва". Будемо фотографувати будинки, які потребують капітального ремонту: поламані сходи, розбиті під'їзди, дахи, які протікають тощо. Також для контрасту сфотогравуємо сучасні блискучі будівлі в центрі міста.
Дата й час: середа, 13 лютого 2008 р, 10:00 ранку.
Місце зустрічі: Майдан незалежності, біля Головпоштамту біля глобуса с вказівниками міст. З собою мати фотоапарат або телефон з камерою і хороший настрій :)