Регистрация  Забыли пароль?
logo   Блоги рядом:  Орест Форко, football, Друга ріка

Денис Куклин пишет в films  30.10.2008 10:58:55

Let's talk about movie

Это не запись, это рассказ -- мой первый опыт украинской прозы. Но от русского языка отказаться полностью я так и не смог. ))) Всё время чесалась рука ставить смайлики после предложений. Спасибо Оресту за исправление моих языковых огрехов.

Це було десь три роки тому. Я вішалась на подругу, вмовляла піти у «Боммеръ». Це можна було зрозуміти – я була на другому курсі і намагалась витримувати імідж проcунуто-розвинутої у мистецтві дівчини, але не відвідавши цей кінотеатр годі й було думати про таке. Як можна дискутувати про кіно, коли на фразу «От вчора в бомері якраз і був приклад такого…», ти навіть не можеш розповісти, де той «Боммеръ» знаходиться.
Аліна дала мені номер хлопця, в якого були квитки, але не було, з ким піти. Стандартна ситуація. Я навіть спеціально вдягнулася для такого вечора. Мене переслідувала фобія, що на мій шарфик хтось наступить в маршруці, доки я сама на нього не наступила.
Хлопця звали Андрієм, він був майже під два метри зросту, і викликав якісь незвичні асоціації: «сум» та «тепло». Ми зустрілися під  кінотеатром за три хвилини до початку сеансу, тож на розмови зовсім не було часу. А в самому залі які можуть бути розмови?
Вже після фільму ми, нарешті, змогли поговорити. Тут навіть і бесіда не була такою банальною, як буває в парку на лавці: «Ой, дівчата,а де ви вчитеся? А на якому курсі? Ну і як вам навчання?». Ми ж тільки-но подивилися кіно й могли розмовляти саме про мистецтво.
Ми йшли по темним вулицям старого Харкова і навіть не поспішали на метро. Андрій спитав:
– Ну и как тебе кино?
Я повела плечима і промовчала.
– Первый раз в «Боммере»?
– Взагалі, так, – зізналась я. – Помітно?
– Ну, ты не знала, куда идти, когда мы встретились в фойе.
– Так, вперше. Не було нагоди. Давно натякала Аліні, але вона ж постійно зайнята.
– Да, я знаю. Я сам тут редко бываю. Предпочитаю фильмы смотреть дома. Там и выбор побольше, и смысла нет смотреть авторское кино на большом экране. Боевик – это да…
– Але ж кіно було створене саме для того, щоб його дивилися на великому екрані.
– Но мир же не стоит на месте. Зачем отказываться от прогресса?
– Я теж дивлюся фільми з компа, але ж тут зовсім інші враження. Атмосфера інша.
– Ты преувеличиваешь.
– Ефект присутності.
– Фигня. Систему пять в одном уже изобрели.
– В тебе є така система?
– Нет, – посміхнувся Андрій. – Зачем таким фильмам объёмный звук? Им нужен плед, горячий чай, знакомый шелест листвы за окном.
Настала моя черга посміхатися.
– К тому же просмотренный фильм можно обсудить сразу же, на кухне, за чашкой кофе.
– Ти запрошуєш мене до себе на каву?
– Ну, в общем нет. Но если ты хочешь…
– Я розгляну твою пропозицію, якщо кіно буде того варте.
– А какое кино тебе нравится?
– Щось особливе, для мозку.
– Например?
– Фон Трієр, Годар…
– Ты хочешь смотреть Фон Триера, укрывшись пледом, с чашкой чая?
– Чом би й ні? Так можна дивитися будь-яке кіно.
– Я не люблю такие фильмы.
– Але ж сьогодні ти дивився французький короткий метр.
– Это технический интерес.
– Технічний? Ти режисер? Чи, може, монтажер?
– Нет. Просто интересны новые формы. Ходить за содержанием на короткометражки бессмысленно.
– Хіба ж сьогодні було кіно без сенсу? – здивувалась я.
– Ну, это такой смысл… Преходящий. Забава.
– Ні фіга собі! Де ж він тоді є, той смисл? У Джекі Чана?
– В русском кино, в Голливуде.
– В Голівуді є бабки, а смисл там з’являється тільки, коли залишиться місце після продюсерських вимог. Дуже рідко.
– Ожидаемое отношение к Голливуду.
– А чого ти ще хотів? Один-два пристойних фільма на рік – і для того, щоб їх знайти, доведеться передивится купу лайна.
– Но ведь они того стоят.
– Та невже?
– Вот в них и есть настоящий, сильный смысл.
– Зачекай. Спочатку поясни, що ти маєш на увазі під смислом. Бо це якось так, розпливчасто.
– Ну, смысл – это когда… Тут даже шире, чем просто кинематограф. Здесь можно рассматривать все виды искусства, кроме, пожалуй, изобразительных… Когда поднимается важная социальная проблема, которая волнует многих.
– Соціальна проблематика?
– Именно.
– Я зрозуміла. То ж без соціальної проблеми мистецтво безглузде?
– В общем, да.
– Добре. Скажи, «Кримінальне чтиво» – гарне кіно?
– Великолепное.
– Ну і де ж там соціальна проблематика?
Оце його розсмішило.
– Ну, она есть…
– Ну звісно! Зараз ти знайдеш у танці Траволти і Турман натяк на голодуючих дітей Африки. Це фігня. Моїй школьній вчительці будеш розповідати про соціальну проблематику.
– Моей тоже.
– Зараз новий час, нове мистецтво. Лише на соціальному далеко не виїдеш, потрібна якраз нова форма і нова ціль для досліджень. Людина не може розібратися, що з нею відбувається, а ти кажеш, що вона повинна розбиратися з тим, що відбувається у суспільстві.
– Но ведь общественные проблемы сильнее бьют.
– Не завжди. Особисте – дуже важлива річ. На ньому весь світ тримається, на особистому відношенні.
– Всё на свете начинается с личного отношения. Не помню, из какого фильма фраза.
– Може й з фільму, я не пам’ятаю.
– Ну, а что такое «личное отношение»?
– Це світоуявлення. Світ саме такий, яким ми його бачимо. Принаймні, для нас. І вміння дивитись на речі під особливим кутом – це і є дар митця. Дивитись так, як ніхто не зміг.
– Но это разъединяет людей. Ведь мир один, законы в нём одни. Пока каждый ищет, с какой точки на плоскости ему лучше смотреть на вещи, жизнь проходит мимо. Люди рождаются и умирают. Люди живут посреди дерьма, и пытаются убедить друг друга, что смысл в том, чтобы смотреть на дерьмо с другого ракурса. Оно не исчезнет от этого.
– Ти дуже песимістично дивишся на світ. Хіба він не дивовижний, не прекрасний?
Він не відповів. Ми йшли мовчки повз закриті крамниці на Сумський, придивляючись до тротуару під ногами, і тиша, яка настала миттєво посеред жвавої розмови, на якусь дуже коротку мить злякала мене. Я відчула погляд Андрія на собі і подивилася на нього. Він відповів посмішкою і наша вербальна ворожнеча припинилася мовчазною угодою про мир у всьому світі. А він був тієї ночі справді дивовижним.
– Я и сам ничего не понимаю, – раптом сказав Андрій. – Это какой-то странный восточный парадокс. Мир глуп и ужасен. Он убивает и топчет самое хрупкое и самое важное. Иногда кричишь и не слышишь сам себя – настолько глубока бездна вокруг тебя. Но в тоже время он восхитителен и прекрасен. Когда смотришь вокруг, когда просто поднимаешь голову и смотришь на мир, он поражает своей красотой и гармонией. Он прекрасен и ужасен в одну маленькую секунду времени, в одной точке – одновременно. И если можно что-то любить и ненавидеть одновременно,  так только весь мир.
– Ось бачиш. Це і є – різні погляди на одні й ті ж речі.
– Но мир один. И реальность одна.
– Реальності немає. Є лише твоя уява про реальність.
– Реальность есть. Ты же реальна.
– Я можу бути різна. Та, якою ти бачиш мене, і та, якою я бачу себе – різні.
– Умирающий ребёнок – это реальность?
Я ледь не сказала дурницю.
– Так.
– Одна?
– Так.
– Разве здесь может быть другой взгляд на вещи?
– Може. Історія довела. Може.
Ми зупинилися.
– Ось моя маршрутка.
– Ждёт тебя?
– Так, напевно. Зачекався, бідолага.
– Ну, иди.
– Добре, – я всміхнулася і закинула довгий шарф за плечі. – В тебе є мій номер. Дзвони, як знайдеш гарне кіно.
– Хорошо. Пока, – він простягнув руку.
Я зняла рукавичку і потисла її. Вона була напрочуд тепла. Дуже тепла.
– Бувай здоровий.
Я забрала руку, сховала її в кишеню і побігла до «Газелі». Андрій звернув наліво і пішов до площі. Мабуть, з надією на відкрите метро.
Маршрутка поїхала і його безпорадна шевелюра зникла у темряві. Я притулилася скронею до вікна і дивилась на монотонну масу сірої стіни, яка простягнулась через все місто,вздовж всієї вулиці. Я не знаю, що це було, але він чимось зачепив мене за якусь артерію в грудях, закинув сім’я роздумів в мою душу. І світ перестав здаватися мені таким простим і визначеним. Я, нарешті, зрозуміла те, що сама йому тільки-но казала, але в що сама не до кінця вірила. Бо не хотіла. З’явилися можливості, втілення яких би я хотіла менше за все, але які залишалися можливими, то ж – реальними.
Він не подзвонив. Потім від Аліни я дізналася, що він отримав диплом у ХАІ і поїхав до себе в Кіровоград. Я ніколи більше його не бачила.

Комментариев: 31

Контрольное число

браво, Денис, браво!!!

spacer 20

Мерси, Мерси! )))

секаса мало секаса)))) рафіновані якісь деревяні інтелектуали)))

spacer 20

пошёл в жопу! )))

Рекомендував цей запис

а нравицца))

spacer 20

с таким редактором -- канешна!

spacer 30

кста нам Бомерь за піар должен)))

spacer 40
spacer 50

нет слов.здорово.прочитала на одном дыхании,как говорится...

spacer 20

писалось аналогично

да ну?

spacer 20

ну да))) солидарна с солнышкиной)))

spacer 30

но как вы спелись!

spacer 40

понравилось. зачиталась прямо!

только.. черные буквы на темно-сером - это экстремальненько

spacer 20

добавьте яркости своему экрану. но я подумаю. осветлю слегка

"Мир глуп и ужасен. Он убивает и топчет самое хрупкое и самое важное. Иногда кричишь и не слышишь сам себя – настолько глубока бездна вокруг тебя. Но в тоже время он восхитителен и прекрасен. Когда смотришь вокруг, когда просто поднимаешь голову и смотришь на мир, он поражает своей красотой и гармонией. Он прекрасен и ужасен в одну маленькую секунду времени, в одной точке – одновременно. И если можно что-то любить и ненавидеть одновременно, так только весь мир". Денис!!! как-то классно!!!Зацепило!!!

spacer 20

:))) взаимно, цеплялка

"Всё на свете начинается с личного отношения. Не помню, из какого фильма фраза." Фраза с фильма "Вам письмом".

А я бы подарила бы вам букет отточенных карандашей, если бы знала ваш адрес. Товарищ прозаик, пишите исключительно на русском вам это идет больше. И не палитесь. Если хочешь настоящей критики присылай на почту я красным почеркаю). А так за произведение 4(с минусом). Ты наверное давно ничего такого не писал? или на тебя язык так повлиял?

spacer 20

очень давно ))) будь другом, почёркай, а? замечательный фильм, спасибо за карандаши )))

А на англійському, слабо? 

spacer 20

слабо ))) я ещё читаю с трудом

а я не буду тебя хвалить. хотя бы потому, что и так все хвалят ))) ну и не прочла я на одном дыхании, и не цепануло, и скучновато даже местами было - возможно я просто очень хочу спать... ты ещё думаешь по-русски. отсюда и все корявости. а вообще мне понравились диалоги. особенно почему-то: – К тому же просмотренный фильм можно обсудить сразу же, на кухне, за чашкой кофе. – Ти запрошуєш мене до себе на каву? – Ну, в общем нет. Но если ты хочешь… – Я розгляну твою пропозицію (...) Возможно, перечитав утром, я буду другого мнения :)

spacer 20

ты ещё думаешь по-русски -- это правда. но не "ещё" -- я всегда буду думать по-русски, так уж получилось. и поэтому отказываюсь от работы на украинском языке. ты не могла бы указать на корявости? если не трудно, конечно )))

а разговор похож на мой разговор с другом :) только он на месте главной героини)) и ещё мужчина пишет от женского лица, а женщина от мужского - как думаешь, почему? (это не просто любопытство) это просто стремление к оригинальности?

spacer 20

этот разговор на многие разговоры похож ))) на самом деле -- это эксперимент. я пробую, как у меня получается писать о разном и по-разному, пытаюсь уточнить свой стиль, перебирая все стили

Денька, ты сам писал? я еще не читала. щас распечатаю и обязательно прочитаю, не могу с компа длинные тексты читать. очень интересно, что там. п.с. я кстати, тоже все чаще задумываюсь о том, чтобы что-то серьёзное написать (ну не какой-то глупый пост или статью)

spacer 20

пора уже, пора чё-то серьёзное написать. я тоже задумываюсь )))

"безпорадна шевелюра" - це як?-)

двояке якесь враження. зміст - наче й нічого , а форма - хєровато. відчувається, що українською тобі важко писати-)

от кілька моментів, які, думаю, виписані не зовсім добре:

"Я навіть спеціально вдягнулася для такого вечора" - спеціально - це як?

"Хлопця звали Андрієм, він був майже під два метри зросту, і викликав якісь незвичні асоціації: «сум» та «тепло»" - а що такого незвичного у сумі і теплі?

"Ми йшли по темним вулицям старого Харкова" - правильно буде: темними вулицями Харкова.

ось цей абзац: "Вже після фільму ми, нарешті, змогли поговорити. Тут навіть і бесіда не була такою банальною, як буває в парку на лавці: «Ой, дівчата,а де ви вчитеся? А на якому курсі? Ну і як вам навчання?». Ми ж тільки-но подивилися кіно й могли розмовляти саме про мистецтво". Тобто, я так розумію, вона хотіла говорити про мистецтво. А потім оце: "Андрій спитав: – Ну и как тебе кино? Я повела плечима і промовчала" - то якого хера вона мовчить? вона ж говорити хотіла...

"Я зняла рукавичку і потисла її" - рукавичку потисла?

"закинув сім’я роздумів в мою душу" - дуже херово. змусив думати, змусив ламати голову, через нього у моїй голові закружляли думки - як завгодно, але не сім"я роздумів.

отак от-)) діагноз, на мою думку, такий: талант є, але треба пахати-)))

spacer 20

по форме принимается, всё-таки с украинским у меня очень туго. по содержанию

то якого хера вона мовчить? вона ж говорити хотіла...

дело в том, что она волнуется, ей хочется и поговорить с ним, и боится говорить глупо, неудачно. она и "специально" оделась -- непродумал оборот, написал на скорую руку -- продумывала свой туалет, специально для незнакомца.

рукавичку потисла?

туплю )))

закинув сім’я роздумів в мою душу" - дуже херово

вот тут по-русски думал: "семя сомнений", как фраза, мысль, слово, которые, попадая в душу, делают огромную работу, разрушают старое, создававшееся годами, как толчок для прозрения.

спасибо за критику, за потраченное время. с украинским мне много лет надо потратить, чтобы отработать его, освоить достаточно. тут бы хоть с русским разобраться. но я буду знать, к кому обращаться за критикой )))

О сообществе

У цій спільноті блогери діляться враженнями про фільми, які можна дивитись десятки разів. Кожен учасник спільноти може розказати про будь-який якісний фільм із глибокою ідеєю, що йому сподобався: голівудський чи індійський, короткометражний чи повнометражний, мультиплікаційний чи документальний...

Умови розміщення матеріалів:

1. Фільм має бути незвичайним, мати ідею. Для голівудських блокбастерів про те, як на землю падає астероїд або як герой винищує з кулеметів тисячі ворогів, - існують інші спільноти. Якщо ваш фільм - голівудський зз бюджетом понад 100 мільйонів доларів, де можна дивитися лише спецефекти, - то вам, скоріш за все, не до нас. Якщо ваш фільм - європейський, японський чи латиноамериканський - то, скоріш за все, вам до нас. Пам'ятайте, наш символ - не американський оскар, а канська пальмова гілка та берлінський ведмідь.

2. Наявність кадрів з фільму та достатній обсяг опису (десять речень - замало) - обов'язкові. Написати "Я подивився класний фільм!" та зідрати рецензію з кіноафіші - замало. Ви маєте висловити ваші враження від фільму, поділитися з членами спільноти своїми враженнями та надати декілька, на вашу думку, характерних та сильних кадрів.

Але якщо навіть вам самим нічого сказати про актуальне кіно, то спільноті є, що сказати вам! Кожного місяця ви будете довідуватись про стрічки, які, можливо, і не побачите в кінотеатрах, але які справді варто подивитись! Приєнуйтесь!

Blog Live

2 дн назад whatever комментирует запись - Отчет о просмотренном: Поющие под дождем

2 дн назад simulacres комментирует запись - Отчет о просмотренном: Поющие под дождем

10 дн назад vovay комментирует запись - Обзор «Эксперимент 2: волна»

10 дн назад vovay комментирует запись - Обзор «Эксперимент 2: волна»

10 дн назад serbun комментирует запись - Обзор «Эксперимент 2: волна»

Метки

Последние посетители сообщества
serbun  whatever 2 дн назад
serbun  Юлія Кулак 2 дн назад
serbun  simulacres 2 дн назад
serbun  muscus 3 дн назад

advertisement

Модераторы сообщества