Регистрация  Забыли пароль?
logo   Блоги рядом:  serbun, Music Exchange, Скрябін

Орест Форко пишет в history  11.02.2008 09:30:58

Про великі ідеї та малі справи

На минулому тижні по одному з головних українських телеканалів біжучим рядком пройшло повідомлення «Розвиток людської цивілізації досяг такого рівня, що можлива нова геополітична революція». Звідки воно взялося і що та хто за ним стояв, залишається невідомим. Якщо це не жарт і не помилка телевізійників, то можна подумати, що його послав нам сам Господь Бог: таке воно величне і таємниче – як і подобає справжньому Божественному одкровенню! – з одного боку, і так точно воно влучає у наші незартикульовані страхи і неясні передчуття, з іншого. Ми дійсно живемо на порозі чогось нового і великого. Нам бракує мови й уяви, щоб описати його контури. Можна спробувати, однак, розшифрувати цю криптограму, виходячи зі своїх, зрозуміло, дуже обмежених знань. У повідомленні йде мова про нову геополітичну революцію. Очевидно, що старою було падіння комунізму у 1989-1991 рр. - отже, нова геополітична революція має означати падіння США, як останньої супердержави, що пережила холодну війну. Котра з держав замінить Америку на цьому місці, залежить від того, що ми розуміємо під цивілізаційними змінами. Якщо мова йде про нові технології та потік капіталів, то, очевидно, першими кандидатами є Європа, Китай та Індія. Коли ж йдеться про демографічні ресурси, як необхідну умову супердержавного статусу, то Європі грозить випасти з цієї трійки - надто швидко вона старіє й обезлюднюється. А якщо розуміти під цивілізаційними змінами все більшу залежність нових технологій від енергетичних ресурсів - у першу чергу, від нафти та газу - то головним кандидатом на супердержаву є Росія. Коли ціна нафти підскакує до ста доларів за барель, треба бути хіба останнім ідіотом, щоб не скористатися з цієї нагоди для нарощування політичних мускулів. Як попереджав нас на тому тижні «The Times» ( див.), Кремль проголосив Заходу нову «холодну війну», і якщо Захід вчасно не отямиться й не почне протидіяти, то йому доведеться прогнути спину перед жорсткою і цинічною Росією.

Признаюся, як історик, я ставлюся до всіх цих прогнозів зі скепсисом: у минулому ще нікому ніколи не вдалося зробити точного передбачення. Кожне з пророцтв - чи то недавні про «кінець історії», «конфлікт цивілізацій» (Гантінгтон), чи «плоский світ» (тобто зневілювання різниць між «першим» і «третім» світом», як наслідок розвитку нових інформаційних технологій), чи то старіші про «занепад Європи» та «конвергенцію капіталізму з комунізмом» - читаються як фантастичні романи: цікаво, але мало правдоподібно.

Як історик, хочу звернути увагу на що інше: історія привчила нас до того, що великі геополітичні революції приводять до появи світових релігій та ідеологій. Падіння комунізму 1989-1991 р. стала першою, яка не запропонувала нічого принципово нового, жодного великого «ізму». Вона залишила по собі велику ідейну пустку. Звідси у нас почуття тривоги - бо ми, як і вся природа, не терпимо пустоти, і звідси бажання заповнити її квазінауковими пророцтвами.

Сучасна Україна постала з останньої геополітичної революції. А тому позначена всіма її системними ознаками. Ми, українці, мучимося браком великих відповідей на великі питання. Ліки на ці муки можуть бути простими: може, значення революції 1989-1991 р. й полягало у тому, щоб переконати нас, що час великих питань і великих відповідей віджив себе, відійшов у минуле. А на їх місце прийшов час справ, малих і великих, котрі й визначатимуть наш цивілізований розвиток.

От і на тому тижні Україна здала ще один екзамен на «цивілізованість»: у Брюсселі вона вступила до СОТу - до того ж раніше від Росії. А перед тим Сербія на виборах надала перевагу прозахідному кандидату над кандидатом проросійським. Після цих двох невеликих перемог мені якось менше віриться, що центр нової геополітики доконче перенесеться до Росії. Навпаки: ці малі дають нові підстави думати, що Європейський проект ще далеко не вичерпався. А тому рано прощатися з ідеєю ЄС як нової геополітичної потуги.

Європейська спільнота почалася відносно недавно, з французько-німецького примирення 1955 р. Воно стало наріжним каменем Європейського проекту. Чим для «старої» Європи було французько-німецьке, тим для «нової» стало недавнє українсько-польське. Не було воно легким чи швидким: поляки й українці мають спільну історію, не менш трагічну й криваву, аніж французи та німці. Але те, що воно сталося, без перебільшення можна назвати геополітичною революцією. Вона дало нову надію, що кордони Європи не кінчиться на Медиці і Шегині.

Чи ця надія стане реальністю, залежить не в останню чергу від того, чи коли-небудь дійде до українсько-українського примирення - між тими «двома Українами», котрі, як нас, переконують, ніколи не зійдуться, і між якими проліг цивілізаційний кордон різниці.

Не хочу виглядати безнадійним оптимістом і твердити, що таке примирення доконче станеться. Мій оптимізм обмежується радше до твердження, що я не бачу причини, чому би таке примирення доконче не мало би статися. Особливо, якщо виходити не з логіки великих ідей, а з логіки малих справ.

Може, в цьому і полягає сенс тої геополітичної революції, котру так загадково на минулому тижні проголосило українське телебачення?

Ярослав Грицак http://www.zaxid.net/blogentry.php?Item=12320&

Комментариев: 4

контрольное число

И он ещё называет себя скептиком!!!

spacer 20

ти про мене чи про пана професора?)))))))))))

spacer 30

Про пана профессора. Если ты не подписываешься именем Ярослав Грицак.

spacer 40

ні, але знаю його як одного з найкращих фахівців-істориків України, він не скептик а ставиться доволі скептично до всякого роду прогнозів в тому числі й до своїх)))) Реально дуже хороша людина і фахівець- він колись в мене був керівником практики

Последние посетители сообщества
 Indifferent 14 мин назад
 Серый Лев 17 час 5 мин назад
 petrovitch 17 час 29 мин назад
 Вовка 18 час 24 мин назад
 litrredaktor 20 час 13 мин назад

О сообществе

Історія у всіх її проявах : цікаві факти,нумізматика,фалеристика,старі фото,предмети старовини

Модераторы сообщества

Метки

Календарь
Август
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вск

1
2
3
4
5
6
7