Отримав вранці листа від газети "СтудентPlus", Гнат Бурма за рекомендацією Максона Пуговського питає про Веб 2.0. Ділюся точкою зору.
1. Які вади ви вбачаєте у системі Веб2? (Декілька хльостких тез проти Вебу2 були б дуже доречними, особливо у контексті негативного проникнення у культуру).
Можу перерахувати кілька. По-перше, це так званий ефект "погіршуючого відбору" в культурі. У Веб 2.0 найбільш популярним контентом, який опиняється завжди на головних сторінках сайтів, є той контент, за який проголосували найбільше людей. Іншими словами, попса. Усереднений смак.
Іншим негативом є різке падіння професіоналізму подачі інформації. Аматорські тексти з граматичними помилками, аматорські фотографії домашніх котів, аматорські відео зі стрибаючими кадрами. Практично повна відсутність відповідальності за інформацію, яка публікується на веб 2.0 сайтах.
Водночас, на виправдання Веб 2.0, можу згадати такі позитиви, як вільна творчість, легкий доступ до інформації, море спілкування з усім світом, рекомендації та оцінки друзів, безкоштовність більшості контенту.
2. Яким є майбутнє Веб2 у довгостроковому вимірі (приймаються будь-які, навіть фанатстичні теорії-бачення)?
В Інтернет приходитиме дедалі більше людей. Інтернет стане універсальною мережею, через яку буде транслюватись телебачення, радіо, електронні версії друкований видань, здійснюватиметься телефонія, купівля товарів та послуг. У багатьох людей буде власний "двійник" в Інтернеті: профіль у соціальній мережі, блог, особистий сайт, фотоальбом тощо. Людина піклуватиметься про свою репутацію в Інтернеті, яка, у свою чергу, впливатиме на її репутацію у реальному світі. Буде певна кількість маргіналів, які скажуть: "Мені не потрібен Інтернет. Я не користуюсь комп'ютером". Соціальна адаптивність таких людей буде порівняно не високою, хоча деякі з них зможуть вести досить здоровий спосіб життя у різноманітних "зелених поселеннях".
Хочу наголосити, що сам по собі Інтернет не є "вселенським злом". Інтернет - це лише інструмент, який здатен зробити життя кращим, зручнішим, щасливішим. І лише від людства, від кожної людини залежить, як ми будемо цим інструментом користуватись.
А що думаєте Ви?